Ha a Szuperhősök otthon ragadnak

Ha a Szuperhősök otthon ragadnak

6 ápr 2020 Blog

Lehet, hogy a gyerek csak annyit érzékel az egészből, hogy otthon vagyunk, elmaradnak a szokásos játszóteres programok, és nem találkozhat a barátaival. Nem sok értelme lenne, ha elkezdenénk tudományosan magyarázni neki a jelenlegi helyzetet, valahogyan azonban meg kell értetnünk vele, hogy most miért nem lehet kimenni.

Érdemes biztos alapokra helyezni az érvelést, mert könnyen megeshet, hogy minden nap vagy naponta többször is meg kell ismételnünk. Ha nagyon feledékenyek vagyunk, célszerű lejegyezni a történet vázlatát vagy legalább a kulcsszavakat, mert a gyerekek nagyon érzékenyek a változtatásra. Ezért, ha jót akarunk magunknak, valami – a gyerkőc számára hihető – bombabiztos sztorival állunk elő.

A Szuperhős-sztori

Lehet, hogy nem leszünk Oscar-jelöltek ezzel a forgatókönyvvel, de valahol el kell kezdeni. Az ötlettár szinte végtelen: a lényeg, hogy valami játékos, képzeletszőtte fedősztorit találjunk ki, valami mindent megmagyarázó ősrobbanást. A szülői leleményesség példaértékű, ezért semmiképpen sem szeretnénk szájba rágni, maximum óvatosan sugallni, hogy másmilyen okok miatt, de szülőként is bármikor számíthatunk a Szuperhősökre.

A Szuperhősök jelentősége és befolyása gyermekkorban az ókori istenekéhez hasonlatos: az, hogy ők mit hogyan tesznek a mi életünkre is komoly hatással van. Legjobb, ha ebből indulunk ki… „Van az úgy, hogy a szuperhősöknek is kényszerpihenőre kell menniük. Mert betegek, elfáradtak. Meg fognak gyógyulni, aggodalomra semmi ok, de ez még időbe telhet. Megkértek rá, hogy mi se menjünk ki addig, amíg ők nem tudnak. Megígértem nekik, hogy te sem mész ki, itt bent játszunk valamit. Jó lesz. Anya/Apa kapcsolatban van velük, és elmondja neked, ha üzennek valamit. Nem nagyon betegek, ne félj. De nem akarják, hogy mi is elkapjuk. Ezért bent kell maradnunk.”

Kicsit elhihetjük mi is

Ha körbeért a gondolat, kicsit megkönnyebbülhetünk és büszkék lehetünk magunkra. Kis ideig mi lehetünk a Szuperhősök földi helytartói, akik átadják az üzeneteiket. De ne nagyon éljünk vissza a helyzettel! A Szuperhősök főként a lurkók higiéniai szokásaiért aggódnak. „Szóval, azt üzenik, hogy sose hanyagold a kézmosást, és – néhány másodperces hatásszünet – ha már itt tartunk, a fogmosást sem.” A lista szabadon bővíthető, de sose kérjünk egyszerre túl sokat, mert az gyanús lesz.

Hihetetlen, de a Szuperhősök a szülőket is különleges hatalommal ruházzák fel: a gyerek készségesebben teljesíti a feladatokat, mint valaha. Másrészt, ne legyünk olyan szigorúak magunkkal szemben! Legyen ez az örömteli várakozás időszaka, amikor a család tagjai egymásra figyelnek, minőségi időt töltenek együtt, és közös ötletelés alapján az otthoni környezetben rendezik be a legmenőbb játékbirodalmat.

Játsszunk, bolondozzunk, vonódjunk be mi is ebbe a fantáziavilágba, és amennyire lehet, higgyük el! Ha pedig elfáradunk, ne feledjük, hogy ha a Szuperhősök is kimerülnek néha, akkor nekünk is szabad.

Search

+